Bezuinigingen: verkeerde maar goedkopere rupsbanden

Geplaatst door

CV90 (Foto: defensie.nl)
CV90 (Foto: defensie.nl)

De gevolgen van de bezuinigingen bij de krijgsmacht zijn zo heftig dat voertuigen gekannibaliseerd moeten worden om nog onderdelen te hebben voor andere voertuigen. Ook zouden er rupsbanden van goedkope merken besteld worden, om rupsvoertuigen maar rijdende te houden. Die zogenaamde tracks voldoen alleen niet altijd waardoor er meer schade ontstaat. Dat melden bronnen rondom de krijgsmacht aan het Defensie-Platform.

Defensie is nog bezig met het uitvoeren van anderhalf miljard euro aan bezuinigingen. De vorig jaar door de politiek toegezegde miljoenen zijn dus geen extra geld voor de krijgsmacht, maar een verzachting van de bezuinigingen.
Ondertussen wordt de 13e gemechaniseerde Brigade van de Landmacht omgevormd tot een Lichte Brigade. Zonder zwaarbewapende rupsvoertuigen zoals de CV90, maar met licht bepantserde Bushmasters en Mercedes Benz terreinwagens zonder zware wapens. ‘A poor men’s army’, noemde een zegsman van Coalition for Defense het op het Defensie-Platform.
Militairen gaan minder op oefening. Landmachters doen – heel ouderwets – oefeningen alleen op de kaart, omdat er geen budget is om echt te trainen. Desondanks blijft de politiek veel van de mannen en vrouwen vragen, met zeer veel verschillende missies, die het uiterste vergen van de Krijgsmacht.
Van een Krijgsmacht die het niet lukt om permanent een groot bovenwaterschip in de West te stationeren. Van een Krijgsmacht die met pijn en moeite genoeg F16’s in de lucht kan houden om ons luchtruim te bewaken. Van een Krijgsmacht die niet altijd schepen paraat heeft om Russische Eskaders die door onze wateren varen te escorteren. Van een Krijgsmacht die het al te lang doet zonder cao. Van een Krijgsmacht waarvan de infanterie minder goed beschermd en minder goed bewapend hun taken moet gaan doen. Van een Krijgsmacht die van twee voertuigen 1 moet maken om tenminste wat rijdende materieel te hebben.
F16 (foto: sgvolkel.nl)
F16 (foto: sgvolkel.nl)

De Krijgsmacht loopt zo langzamerhand op haar laatste benen. Terwijl de wereld om ons heen steeds onveiliger wordt en onvoorspelbaarder. Het is aan de loyaliteit, mentale weerbaarheid en Can-do-mentaliteit van de militairen te danken dat onze krijgsmacht nog steeds in staat is om – ondanks het gebrek aan middelen – goede prestaties te leveren. Daar zou na jaren van bezuinigingen, nieuwe visies, koerswijzigingen, missies en nog meer bezuinigingen vanuit de politiek ook waardering in de vorm van budget tegenover moeten staan. Zodat rupsvoertuigen op goede tracks blijven rijden. Zodat we de vliegtuigen in de lucht kunnen houden. Zodat onze militairen goed kunnen oefenen voor de immense taken die ze voorgeschoteld krijgen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.