Nederlandse commandant voor NAVO-vlootverband

De Willemstad maakt deel uit van het verband (foto: Kustwacht)
Kapitein-luitenant-ter-zee Peter Bergen Henegouwen is in Den Helder benoemd tot commandant van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1). Daarmee leidt de Koninklijke Marine een van de twee permanente NAVO-Vlootverbanden voor het bestrijden van mijnen. Dat meldt Den Helder Actueel. Het commando wordt gevoerd vanaf het Duitse schip de FGS Donau.

Bergen Henegouwen verheugt zich op zijn taak, zo tekende Den Helder actueel op. De nieuwe commandant benoemt het internationale karakter van de vloot: met een Nederlands-Belgische staf en een Spaanse chef-staf wordt het verband vanaf een Duits schip aangestuurd.
Hoofdtaak van SNMCNG1 is het mijnnevrij houden van operatiegebieden, kustwateren en havenmondingen. Inzet gebeurt vooral langs de Noord-Atlantische kusten en in de Oostzee. Volgens Bergen Henegouwen is het vlootverband goed in het controleren of mijnen amfibische operaties kunnen belemmeren.
Het vlootverband doet ook mee aan internationale oefeningen. Het bestaat uit mijnenjagers uit België, Duitsland, Groot Brittannië en Nederland. Voor Nederland maakt de Zr. Ms. Willemstad deel uit van het NAVO-vlootverband.

Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.