Eerste infanteristen oefenenen gemotoriseerd

Geplaatst door

Bushmaster (foto: wikipedia)
Bushmaster (foto: wikipedia)

De eerste compagnie van 17 Infanteriebataljon uit Oirschot is begonnen met het oefenen van skills and drills van gemotoriseerd optreden. Het 17e is het eerste bataljon van de nieuwe 13e Lichte Brigade die van rups op wiel wordt gezet.

De gepantserde en zwaar bewapende CV90’s – die overigens nog niet lang in dienst waren – worden vervangen door Bushmasters en terreinwagens van Mercedes-Benz. Daardoor verandert de wijze van optreden van de brigade. Zo is de actieradius van de Bushmasters en MB’s groter, en kunnen ze zich sneller verplaatsen.
Kapitein Marcel Kerstens, commandant van de zogenaamde pilot-compagnie zegt op Defensie.nl: “Het was flink pionieren om tot een nieuwe manier van optreden te komen, want over de samenstelling en werkwijze stond niets omschreven”, kijkt Kerstens terug. “De bevindingen van de testfase en de skills en drills die we hier op groeps- en pelotonsniveau beoefenen, vormen straks de blauwdruk voor de rest van het bataljon.”
Door de snelheid is de 13e Lichte Brigade straks bij uitstek geschikt voor het optreden in verstedelijkt gebied, en het optreden in grote uitgestrekte gebieden. Desondanks is het zoeken naar hoe het meest effectief kan worden opgetreden, omdat de bewapening van de brigade nu veel minder waar is. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Nico Boom is daarom maar deels tevreden. Op Defensie.nl zegt hij: “Maar het bataljon probeert de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk vorm te geven en ik denk dat we goed op weg zijn.”

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.