'De krijgsmacht kan focus en moed gebruiken'

Geplaatst door

Ronald Waasdorp
Ronald Waasdorp

Trots is hij op de missies die hij uitvoerde in onder meer Irak en Cambodja. Ronald Waasdorp was marinier, en haalt nu ook het beste uit mensen. Hij is nu directeur van UPGRADE, een onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep de vallei en Gelderland Midden. Zijn drive: bijdragen aan het (werk)plezier van anderen. Lees het hele interview met Ronald Waasdorp.

 
Naam: Ronald Waasdorp
Leeftijd: 50
Jaar in dienst: 1983
Tijdsperiode: 17 augustus 1983 – 01 september 2000
Onderdeel: Korps Mariniers
Wat voor werk doe je? En wat drijft jou daarin?
Ik ben directeur van UPGRADE, een onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep de Vallei en Gelderland Midden (Ede, Arnhem en omgeving). Verantwoordelijk voor bedrijfsopleidingen, (maatwerk) cursussen en trainingen en Ervaringscertificaten.
Mijn drive is om het beste uit mensen te halen; bij te dragen aan het (werk) plezier van mensen. In dit werk doe ik dat door professionalisering middels scholing.Geweldig om te zien.
Waarom heb je besloten om ooit onder de wapenen te gaan?
Ik was 18, druk met sporten en zat op het atheneum. Ik wist dat als ik zou gaan studeren dat lastig zou worden met alle sport die ik ook wilde doen en tegelijkertijd vond ik het zonde om  niets met mijn atheneum te doen. Vandaar het KIM (Koninklijk Instituut voor de Marine).
Waar kijk je het meest positief op terug?
Mijn missies: Irak, Cambodja, Kosovo en midden Amerika.
Wat mis je het meest uit je diensttijd?
Het kameraadschap, de humor, het onvoorwaardelijk voor elkaar gaan en staan.
Wat heb je in je militaire tijd geleerd, dat je nu nog toepast?
De can do mentaliteit en afspraak is afspraak.
Welke raakvlakken zijn er tussen je huidige werk en Defensie?
Ik pas de in de vorige vraag genoemde adagia toe .. en het beste uit mensen halen.
Moet de dienstplicht weer ingevoerd worden? En waarom wel of niet?
Er moet een sociale dienstplicht komen voor iedereen: jongens en meisjes van 18 jaar die een jaar lang ten dienste staan van de maatschappij. Dat mag onder de wapenen, dat mag in een zorginstelling, de groenvoorziening of een door Nederland gesteund (gefinancierd) project in een ontwikkelingsland, of elk ander project waarbij ervaring opgedaan wordt in het ten dienste staan van de maatschappij. Dit levert een brede blik op, naast de gedeelde ervaring(en). Daarnaast blijkt dan wellicht meer dat niets vanzelfsprekend is.
Wat kan de Nederlandse Krijgsmacht nu gebruiken?
Focus en moed: in het kader van het internationale veiligheidsbeleid zou Nederland een sterke maritiem expeditionair gedreven krijgsmacht moeten hebben. Maritiem vanwege onze onlosmakelijke verbondenheid met de zee; expeditionair vanwege de onlosmakelijke verbondenheid met internationale veiligheidsvraagstukken. Een sterke marine gekoppeld aan een sterke expeditionaire macht (Mariniers/Special Forces /infanterie) die internationaal de kolen uit het vuur kan halen en maximaal 6 maanden ergens verblijft. Dit is – gezien de omvang van het defensiebudget – goed te ‘verkopen’ in binnen en buitenland.
Moet er meer of minder in de Krijgsmacht worden geïnvesteerd en waarom?
Het geld moet beter besteed worden.
 

3 reacties

 1. Meer van deze mensen kunnen het Nederlandse Volk ‘ up liften’ uit zijn lethargie en zelfgerichtheid. Immers alleen saamhorigheid, verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar, , kameraadschap, loyaliteit maken een natie sterk. Daar schort het aan bij ons , helaas.
  Ik doe graag een oproep aan de heer Waasdorp,om contact met ons te zoeken, alleen door samenwerken kan CFD haar doelstelling bereiken.
  Een driewerf hoezee voor heer van Waasdorp.
  Ton Welter
  President Coalition For Defense

  1. Het is ook vooral een boodschap aan de politiek. Tenminste zo lees ik het. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Hartelijk dank voor de reactie!
   Eduard van Brakel
   Hoofdredacteur en oprichter Defensie-Platform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.