Boekrecensie: Peter van Uhm: ik koos het wapen

Geplaatst door

Ik_koos_het_wapenHij koos het wapen om de wereld veiliger te maken. En op de dag dat hij aantrad als Commandant der Strijdkrachten, verloor hij zijn zoon Dennis, die sneuvelde in Afghanistan. In ‘Peter van Uhm: Ik koos het wapen’, vertelt voormalig CDS Peter van Uhm openhartig over zijn militaire carrière die hem uiteindelijk deed belanden in de hoogste functie die  de Krijgsmacht kent. In een functie die hij helemaal niet ambieerde.

‘Nee Eimert, je stelt de verkeerde vraag’, zo zei Van Uhm tegen minister van Defensie Eimert van Middelkoop. ‘Het gaat er niet om of ik CDS wil worden, het gaat erom of jij wilt dat ik het word. Want als je vraagt of ik het wil worden, moet je wel tegen het antwoord kunnen.’ Een paar minuten later was Van Uhm dus Commandant der Strijdkrachten. Dit is een van de passages uit het boek die bij mij het meest zijn blijven hangen. Van Uhm was altijd eerlijk, maar zette toch zijn persoonlijke ambities geregeld opzij om te doen wat het bedrijf van hem vroeg.
Een andere, meer aangrijpende passage was het moment dat hem werd verteld dat hij zijn zoon had verloren. ‘Ga eerst maar op onderzoek uit. Want of het was geen pantserwagen, of het was mijn zoon niet. Met dit verhaal ga ik niet naar mijn vrouw’. Even later was de ondercommandant terug: ‘Je had gelijk Peter. Het was geen pantserwagen, maar het was wel je zoon’.
Uit het goed geschreven boek blijkt dat Van Uhm een kleurrijke commandant was, die eigenlijk vooral veel plezier wilde hebben in zijn werk. Het moest leuk zijn, maar er moest ook serieus gewerkt worden als het moest. Aan de hand van veel regels die Van Uhm voor zichzelf had, komt zijn carriere in beeld. Elke keer als hij een functie had die leuk was, werd hij weggepromoveerd. Omdat anderen in hem geloofden. Van Uhm baalde daar vaak van, maar hij deed het toch.
‘Peter van Uhm: Ik koos het Wapen’ is een boek dat zeer gemakkelijk wegleest en gaat over leiderschap. Het bevat voor managers en militairen waardevolle lessen. Lessen over jezelf wegcijferen, en over verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast bevat het veel persoonlijke anekdotes. Voor wie een boek verwacht met aanvallen op de politiek, en inkijkjes in politiek gekonkel, die komt bedrogen uit. Van Uhm diende de politiek en diende voor een betere wereld. En aan die afspraak houdt hij zichzelf nog steeds.
Titel: Peter van Uhm: Ik koos het Wapen
ISBN10: 904502537X
ISBN13: 9789045025377
Pagina’s: 352
Prijs: 19.95
Te koop bij onder meer bol.com
Recensie door: Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.