SAR-heli's stoppen ermee

Geplaatst door

SARDe felgele AB 412 SP reddingshelikopter ‘Tweety’ van de luchtmacht is straks niet meer als luchtmachtheli te zien. Aan het eind van deze maand stopt de luchtmacht met de SAR-taak vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

De helikopters hebben als bijnaam ‘Tweety’ naar het wereldberoemde vogeltje uit de tekenfilms. Tot eind januari zijn de helikopters van het SAR 303 Squadron nog gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden. Vandaag wordt er met militair ceremonieel afscheid genomen.
Sinds de oprichting van de SAR-eenheid in 1959 werden bijna 5500 reddingsoperaties uitgevoerd boven de Noordzee en de Waddenzee. Ook voerde de eenheid het patiëntenvervoer uit van zieken vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land. De taken van de Koninklijke Luchtmacht worden overgenomen door helikopters van de Friese Ambulancezorg (patientenvervoer) en door Noordzee Helikopters Vlaanderen (opsporen van drenkelingen).
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft op Facebook een filmpje waarop de verschillende types reddingshelikopters die sinds 1959 in gebruik waren, te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.