'Ik wilde als militair bijdragen aan een betere wereld'

Geplaatst door

Van Brakel, voorste in de rij tijdens de officiersopleiding op de KMA
Van Brakel, voorste in de rij tijdens de officiersopleiding op de KMA

‘Ik wilde bijdragen aan een betere wereld’, zo zegt hoofdredacteur en online communicatiespecialist Eduard van Brakel over zijn redenen om ooit in dienst te gaan. Van Brakel maakt zich in het interview met het Defensie-Platform verder zorgen over de staat van de krijgsmacht. De slagkracht moet volgens hem op peil worden gebracht, en de begroting moet minimaal naar de 2-procents-norm die in NAVO-verband is afgesproken.

Naam: Eduard van Brakel
Leeftijd: 36
Jaar in dienst: 1998
Tijdsperiode: 1998-2001
Onderdeel: Landmacht
 
Wat voor werk doe je? En wat drijft jou daarin?
Ik ben oprichter van het Defensie-Platform, en ik werk als online communicatiespecialist, blogger, trainer en spreker. Ik word gedreven door vernieuwing, door nieuws, en door maatschappelijke impact. Dat is ook de reden dat ik het Defensie-Platform heb opgericht, ik wil met het Platform maatschappelijk impact hebben. Ik sta voor een vrij en veilig Nederland, maar besef me dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daar wil ik mensen van bewust maken. Net als van het voorbeeldgedrag dat we allemaal kunnen hebben. Daarom staan er ook artikelen over leiderschap op het Defensie-Platform.
Waarom heb je besloten om ooit onder de wapenen te gaan?
Het was een jongensdroom, en daarbij wilde ik bijdragen aan een betere, veilige wereld.
Waar kijk je het meest positief op terug?
Ik kijk bijzonder trost terug op het feit dat ik heb mogen bijdragen aan het succes van een project met criminele jongeren. Project de Uitdaging in 1999, waarbij criminele jongeren uit Amsterdam werden ‘heropgevoed’. Van de 13 jongeren die slaagden, zijn er 11 nooit meer in contact geweest met justitie.
Wat mis je het meest uit je diensttijd?
De kameraadschap, het slapen in het bos. En – wie had dat gedacht – de hindernisbaan. Maar vooral het feit dat team voorop stond, sprak me aan. Daardoor creëerde je een situatie waarbij collega’s onvoorwaardelijk iets voor elkaar over hadden. Er stond daarna geen rekening open. Dat ben ik in de gewone maatschappij nooit meer tegengekomen. Net als het vertrouwen in elkaar. Militairen vertrouwen elkaar over zaken als leven en dood. In de gewone maatschappij is dat vertrouwen er vaak niet eens over kleinere zaken.
Wat heb je in je militaire tijd geleerd, dat je nu nog toepast?
Voorbeeldgedrag, en actie ondernemen. Je krijgt pas iets voor elkaar als je begint.
Van Brakel nu
Van Brakel nu

Welke raakvlakken zijn er tussen je huidige werk en Defensie?
Het Defensie-Platform is natuurlijk gericht op Defensie, maar in mijn vak is het vooral communicatie. Defensie heeft ertoe bijgedragen dat ik zo kan communiceren, dat de meeste mensen het snappen. Ik kan moeilijke dingen makkelijk uitleggen.
Moet de dienstplicht weer ingevoerd worden? En waarom wel of niet?
Ja, maar dan wel voor mannen en vrouwen, en een keuze tussen sociaal en militair. Ik denk dat het erg vormend is voor veel mensen. Vroeg je bed uit, iets voor anderen doen, omgaan met mensen uit andere omgevingen met andere achtergronden, en soms gewoon even nederig zijn. Uitvoeren mars en daarbij je grenzen verleggen
Wat kan de Nederlandse Krijgsmacht nu gebruiken?
Een duidelijke toekomstvisie, een cao, meer geld om de slagkracht te vergroten. Leiderschap vanuit de politiek dus.
Moet er meer of minder in de Krijgsmacht worden geïnvesteerd en waarom?
We moeten ons minimaal aan de 2-procentsnorm houden, zoals in NAVO-verband is afgesproken. Dat zou bijna een verdubbeling van het budget betekenen. Daarmee kan de operationele slagkracht van Luchtmacht, Marine en Landmacht op peil worden gebracht. Want ondanks dat ik voor samenwerking met partnerlanden ben, vind ik dat Nederland op het gebied van veiligheid ook zonder ondersteuning van anderen die veiligheid moet kunnen waarborgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.