Vrijheid is onze hoogste waarde

Geplaatst door

freedom‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’, deze quote komt uit een boek uit 1906 over Voltaire. Aan hem is de quote ook toegeschreven, en dit is iets waar het ik me als hoofdredacteur van het Defensie-Platform ook sterk voor maak. Het Defensie-Platform is mede opgericht om te pleiten voor een sterke Nederlandse Krijgsmacht. Een sterke Krijgsmacht zodat we niet alleen ons land kunnen beschermen, maar ook kunnen bijdragen aan een betere internationale rechtsorde.
Als hoofdredacteur van het Defensie-Platform maak ik me sterk voor vrijheid. De vrijheid om te mogen zeggen wat je wilt. De vrijheid om satire uit te oefenen. De vrijheid om te mogen geloven wat je wilt. De vrijheid om te trouwen met wie je wilt. De vrijheid voor iedereen om onderwijs te genieten. Ik maak me sterk voor democratie. En dat doet ook het Defensie-Platform.
Aan die vrijheid zit wel grens. Een mening hebben is goed. Oproepen tot geweld niet. Het hardgrondig met een ander oneens zijn en dat zelfs voor de rechter uitvechten behoort bij grondrechten. Het recht in eigen hand nemen niet. Geweld plegen omdat iemand andere opvattingen heeft, is uit den boze. Geweld plegen omdat iemand een ander geloof heeft dan jij is uit den boze. Om zulke conflicten te beslechten hebben we in onze beschaafde maatschappij discussiemogelijkheden, en als dat niet werkt hebben we rechters die uitspraak doen. En daar moet u het dan mee doen, om de rijdende rechter maar even aan te halen.
Het Defensie-Platform steunt persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Het Defensie-Platform is mordicus tegen ongeautoriseerd geweld. Geweld is een staatsmonoploie, en geen recht van individuen.
Voor een betere wereld koos generaal b.d. Peter van Uhm het wapen. Voor een betere wereld wil het Defensie-Platform een sterke Krijgsmacht, om geautoriseerd door regering en internationale gemeenschap desnoods met het wapen excessen en extremisme te bestrijden. Met het wapen dus als allerlaatste redmiddel. Want onze vrijheid is immers onze hoogste waarde.  En de hoogste waarde leven we na, ondanks terreur en geweld.
Want, een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.
Eduard van Brakel
Hoofdredacteur Defensie-Platform
tirannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.