'Marinier worden was bijna vanzelfsprekend'

Geplaatst door

Ruud de Smit
Ruud de Smit

Voor Ruud de Smit, directeur van het Mental Training Center, kon het niet anders, of hij zou ook Marinier worden. Voor zijn diensttijd volbracht hij de zware opleiding bij het oudste onderdeel van de Nederlandse Krijgsmacht. Een opleiding die hem vormde en waar hij nog dagelijks profijt van heeft. Het Defensie-Platform sprak met de gedreven positief denker over zijn werk, zijn lessen van de Mariniers en de toekomst van de Krijgsmacht.

Naam: Ruud de Smit
Leeftijd: 53 jaar
Jaar in dienst: 14 maanden (dienstplicht)
Tijdsperiode 7 maart ’83 – 7 mei ‘84
Onderdeel: Korps Mariniers
Wat voor werk doe je? En wat drijft jou daarin?
Ik ben directeur van het Mental Training Center. Het is mijn persoonlijke drive en passie om het beste uit mensen en hun talenten te halen. We kunnen veel meer uit onze mentale vermogens halen, dan dat we ons realiseren. Angst en negatieve invloeden bepalen (onbewust) onze houding, gedrag en acties. Ons denken (bewust en onbewust) is dus in belangrijke mate verantwoordelijk voor ons gedrag, gevoel, motivatie en prestaties.
Vanuit het MTC optimaliseren wij de mentale vermogens, waaronder mentale (veer)kracht en weerbaarheid van individuen, teams en organisaties. Een positieve focus en -bekrachtiging bevorderen het (zelf)vertrouwen en de ontwikkeling van talenten. Wij stimuleren de verbinding en het samenspel tussen hoofd, hart en buik, waardoor er nieuwe perspectieven en inzichten ontstaan in de werkomgeving en (persoonlijk) leiderschap. Onze leuze is dan ook niet voor niets: Exploring Talents en Pushing Limits.
De basis van onze aanpak en werkwijze is de positieve psychologie.
Waarom heb je besloten om ooit onder de wapenen te gaan?
Mijn vader is marinier geweest en heeft de politionele acties meegemaakt in Indonesië. De vriendenkring van mijn ouders bestond voornamelijk uit oud-mariniers en nadat mijn oudere broer ook marinier was geworden was het bijna vanzelfsprekend. En omdat ik toen ook al het beste uit mezelf wilde halen, koos ik voor de elite eenheid, het Korps Mariniers.
Waar kijk je het meest positief op terug?
Onderdeel uitmaken van een elitekorps, de kameraadschap en het verleggen van mentale- en fysieke grenzen.
Wat mis je het meest uit je diensttijd?
De kameraadschap en de teamspirit.
Wat heb je in je militaire tijd geleerd, dat je nu nog toepast?
Doorzetten en nooit opgeven. Samenwerken vanuit vertrouwen, samen kan je dan het onmogelijke realiseren. Trots zijn op wat je (samen) doet, Helder en duidelijk communiceren. Altijd je doel willen bereiken.
 Ruud de Smit
Ruud de Smit ook oprichter van Stichting Positieve Sportbeleving

Welke raakvlakken zijn er tussen je huidige werk en Defensie?
Het mentale aspect, welke mentale instelling (mental frames) heb je en wat is het effect daarvan op je werk. De relatie tussen mentale weerbaarheid en –veerkracht en het leveren van topprestaties onder druk en moeilijke omstandigheden. Wanneer bereik jij of jouw team het mentale breekpunt en hoe kan je deze zodanig trainen waardoor je deze kan verleggen/uitstellen. En niet onbelangrijk, welke leiderschapseigenschappen en -vaardigheden halen het beste uit mensen naar boven.
Moet de dienstplicht weer ingevoerd worden? En waarom wel of niet?
Ja, wat mij betreft mag deze weer worden ingevoerd en wel omdat het volgens mij bijdraagt aan positieve karaktervorming. Discipline, verbondenheid en eer zijn belangrijke waarden. Je leert te vertrouwen, nauw samen te werken en helder te communiceren voor de veiligheid van je team en om je doel te bereiken. Je loopt tegen mentale- en fysieke grenzen aan, die je vervolgens leert te verleggen. Zaken die volgens mij ook een positieve bijdrage leveren aan je carrière na je diensttijd .
Het is bij herinvoering wel raadzaam om goed na te denken over de vorm, inhoud, voor wie (man en vrouw) en duur van de dienstplicht. De dienstplicht moet wel zinvol zijn, zoveel mogelijk gebruik maken van de talenten en aansluiten bij de huidige tijd. Dus ik zou niet zomaar het oude model herinvoeren.
De Smit, zesde van links.
De Smit, zesde van links.

Wat kan de Nederlandse Krijgsmacht nu gebruiken?
Steun en respect van politiek en samenleving. Vanuit mijn persoonlijke achtergrond zou ik zeggen meer en bewust investeren in het mentale aspect. Hoe hou je onze vrouwen en mannen mentaal gezond na bijvoorbeeld een uitzending of traumatische ervaring. Daar heb ik wel bepaalde ideeën over, waar Defensie zeker zijn voordeel mee zou kunnen doen.
Moet er meer of minder in de Krijgsmacht worden geïnvesteerd en waarom?
Meer, laten we ons in beginsel aan de afspraken (2%) houden die we internationaal gemaakt hebben. Een grotere krijgsmacht betekent ook meer werk voor het bedrijfsleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.