Beste mevrouw Hennis,

Geplaatst door

brandweer_0Ik heb een idee. Bij ons de wijk heeft al minstens 10 jaar geen brand meer gewoed. En dat is fijn, alle huizen zijn heel, niemand gewond, geen overlast door rook- en waterschade, en nog belangrijker: er kan bezuinigd worden. Want er breekt zo weinig brand uit, dat we die keren dat er brand uitbreekt best brandweerwagens van een naburige gemeente kunnen lenen. Dat scheelt weer een brandweerwagen, en we kunnen dan geld uitgeven aan dingen die echt belangrijk zijn.

Dat zouden we in heel Nederland moeten doen, mevrouw Hennis, Gewoon met statistieken kijken waar veel brand is, en alleen daar op die plekken een brandweerwagen stallen. Ik denk dat het miljoenen scheelt. Voertuigen die verkocht kunnen worden, brandweermannen die ontslagen kunnen worden, minder opleidingskosten, minder dure brandweerkazernes nodig, minder opleidingen en trainingen nodig. Het scheelt bakken geld, want de brandweer is toch niet nodig. Want zo vaak is – eerlijk is eerlijk – geen brand. Kunnen we dat geld mooi gebruiken voor lastenverlichtingen. Houdt iedereen meer geld over, en daarmee kunnen mensen in een brandveilige buurt zonder brandweer mooi de duurdere brandverzekering betalen.
Dat vindt u vast een goed idee, toch? Of niet?
Toch, mevrouw Hennis, de afgelopen 25 jaar is precies dit principe gebruikt bij Defensie. Zoveel oorlog was er nou ook weer niet in onze omgeving, en zo onrustig was het toch niet in de wereld. Dat gaf politici mooi de gelegenheid om te bezuinigen op Defensie. En het jaar daarna weer, want er was nog steeds geen crisis in de buurt van ons land. En zo ging het maar door.
Stelt u zich eens voor minister dat de afgelopen 25 jaar ongeveer 50% van alle brandweer was wegbezuinigd. En dat had nu weer opgebouwd moeten worden. Dan kost dat jaren en jaren. En als er dan brand uitbreekt, bij mij in de wijk, dan is er geen brandweer, want de brandweer uit de naastgelegen gemeente was net even te druk met brand blussen in die gemeente zelf. En onze eigen brandweerkazerne was nog niet opgebouwd. Dus tsja, vette pech.
Ook al heeft u het bezuinigen op Defensie wat minder gemaakt, mevrouw Hennis – waarvoor dank – het duurt toch nog jaren voordat de Krijgsmacht weer op orde is. Schepen moeten gebouwd worden, vliegtuigen gemaakt, en tanks aangeschaft. Dan moeten de mannen en vrouwen geworven en geselecteerd en getraind worden, en weer een plek vinden in kazernes die opnieuw gebouwd moeten worden.
Net zoals dat we brandweer niet afschaffen, maar daarin investeren en zorgen dat de brandweer met het beste materieel rijdt, moet er geïnvesteerd worden in Defensie. Zodat als de crisis er is, we onszelf veilig kunnen voelen. En die investeringen moeten nu gedaan worden. Niet over twee jaar, of over vijf jaar. Want als we nu investeren, hebben we over vijf jaar een Krijgsmacht die er weer een beetje toe doet.
Gaat u dat voor elkaar krijgen, minister?
Dankuwel!
Eduard van Brakel
Oprichter Defensie-Platform

Eén reactie

  1. Beste Eduard,
    Een heel scherp stuk. Zeer gevat en het zal de minster zeker stof tot nadenken geven.
    Alleen het bezuinigen op de brandeweerzorg zoals jij voorstelt is helaas geen fictie, maar al jaren de harde werkelijkheid.
    Mijn advies: doe eerst gedegen onderzoek voor je een stuk schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.