Beste Jeanine, stop de afbraak!

Geplaatst door

minister-jsfBeste minister, geachte Jeanine,
Dit is de derde open brief die ik aan uw schrijf. En ik ben echt wel een beetje blij met u hoor, want u bent de eerste minister die de afbraak van Defensie een beetje heeft weten te stoppen. Want die afbraak, beste minister, die heeft wel erg lang geduurd. Het moet nu echt stoppen, na ongeveer 25 jaar. Onze krijgsmacht is een van onze belangrijkste middelen om onze nationale veiligheid te waarborgen en onze internationale belangen veilig te stellen. Het mag dan al decennia lang vrede zijn, ik voel me toch niet helemaal veilig in de onrustige wereld. Met boze Poetins, kwade rebellen, terroristen en geloofswaanzinnigen die desnoods met geweld hun menig willen opdringen.

Beste minister, laatst kwam er een richtlijn uit dat militairen maar niet in uniform moesten gaan reizen. En zolang dat geldt als bescherming tegen onschuldige slachtoffers, vind ik dat prima. Alleen ik vind dat militairen trotst moeten zijn op hun uniform. En ik vind dat Nederlanders trots moeten zijn op het uniform van de militairen. Dat we niet alleen met Veteranendag onze waardering laten blijken, maar dat we altijd trots zijn. Trots op de uniformen, trots op Defensie.
Want beste minister, onze veiligheid is te belangrijk om alleen te kunnen steunen op internationale samenwerking. Onze Krijgsmacht moet ons land, onze Henken en Ingrids, Jannen en Inekes, Igors en Svetlana’s en Sjonnies en Anita’s kunnen verdedigen als het nodig is. Daarvoor zijn een sterkere luchtmacht, een goede landmacht, en een goede marine nodig. En voor de beveiliging van onze grenzen tegen terroristen graag ook een sterke Marechaussee.
Beste minister, de slagkracht van onze Defensie moet vergroot worden. We zijn het enige Navo-land zonder tanks. We hebben straks 38 JSF’s. Dat is ongeveer eenderde van wat er aan boord van 1 Amerikaans vliegdekschip staat. En ook een derde van wat er aan boord van een Russisch vliegdekschip staat. Ik las laatst ook dat de verkenners van de Cavalerie naar Luchtmobiel gaan. Huzaren in een heli. Ze zijn natuurlijk ook niet meer nodig, met ze weinig slagkracht op de grond. Hoeveel gevechtsmilitairen hebben we bij de Landmacht? 3500? Dat is best een beetje weinig, minister.
Ach minister, u kunt er ook niets aan doen dat uw voorgangers zulke domme keuzes hebben gemaakt. Keuzes voor nieuwe stealth-marineschepen. Ze zijn onzichtbaar voor de radar. En dat is maar goed ook. Want ze zijn niet geschikt voor het optreden in het hoogste geweldsspectrum. Piraten in kleine bootje schrik aanjagen, dat lukt gelukkig nog wel. Maar verder?
Beste minister, wat moet er nog gebeuren voordat er weer geïnvesteerd gaat worden in de Krijgsmacht?  Wanneer komt er meer (luchtmobiele) infanterie? Wanneer krijgen we weer tanks? Wat is er nodig om in te zien dat 38 vliegtuigen best wel weinig is? Hoeveel crisissen moeten er nog komen voordat de politiek inziet dat artillerie misschien ook wel handig is? Hoeveel leed moet er geleden worden, voordat de Marine weer op sterkte gebracht wordt?
Beste Jeanine, wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat Defensie weer een goede en nog betere werkgever wordt? Een werkgever die zorgt voor rust, vrede en stabiliteit? Een werkgever waarvan we de werknemers – misschien met een bezwaard gemoed – maar wel met vertrouwen op verschillende missies tegelijk kunnen sturen?
Beste minister, wat moet er nog gebeuren om de rest van de politiek ervan te overtuigen, dat de kaalslag van de krijgsmacht nu echt lang genoeg heeft geduurd?
Alvast bedankt voor uw acties.
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.