Komen de investeringen in Defensie te laat?

Geplaatst door

leopardDefensie staat weer in de spotlights en voor het eerst sinds jaren komt er wat meer geld bij. Of er wordt iets minder bezuinigd, dat is beter om te stellen. Onze Krijgsmacht is in een zeer slechte staat en heeft nog nauwelijks operationele slagkracht over. De nieuwe marineschepen zijn niet inzetbaar in het hoogste geweldsspectrum, de F16’s van de luchtmacht vliegen nog goed, maar het zijn er weinig, en er zijn te weinig piloten. De landmacht is volledig uitgehold. Momenteel heeft onze Krijgsmacht nog ongeveer 43.000 militairen. Daarvan zijn er 20.000 van de Landmacht, 9000 van de Marina, 6000 Marechaussee en 8000 van de Luchtmacht. Die militairen zijn echter lang niet allemaal militairen in operationele gevechtsfuncties. Het merendeel is stafmedewerker, hoort bij de logistieke eenheden, doet onderhoud aan materieel of werkt voor de opleidingsbataljons.

Landmacht
De Landmacht heeft bijvoorbeeld maar zeven bataljons met gevechtseenheden. Elk bataljon bestaat uit ongeveer 500 man, dat maakt tezamen 3500 landmachters die voor een conflict ingezet zouden kunnen worden. Dat is bitter weinig, zeker als je bedenkt dat die eenheden werken in drie scenario’s. Ze zijn in voorbereiding op een missie (training en opleiding), ze zijn op uitzending (voeren een missie uit) of zijn terug van uitzending (recuperatie, op sterkte komen). Dat betekent dat er per missie maximaal 2 bataljons ingezet kunnen worden, omdat er anders geen operationele reserve is, en geen tijd om nieuwe troepen in te passen, en geen tijd voor de militairen om mentaal en fysiek te herstellen. Eventueel zou het Korps Mariniers nog wat ondersteunende bataljons kunnen leveren, maar ook die bezetting is niet heel ruim.
Daarbij hebben de gevechtseenheden ook directe ondersteuning nodig. De verhouding daarvoor is ongeveer 1 gevechtseenheid ten opzichte van drie ondersteunende eenheden. Bij maximale inzet van twee bataljons van 500 man, is er dus ook 3000 man aan ondersteuning nodig om de missie soepel te laten verlopen. En dat nog naast de eventuele luchtsteun, of bevoorrading van de marine.
Eigenlijk kan ons land binnen internationale coalities erg weinig betekenen. Op 1 vliegdekschip van de VS staan meer vliegtuigen en zitten meer manschappen dan onze hele Luchtmacht bij elkaar heeft. Wij steunen missies dan met 6 vliegtuigen en twee F16’s in reserve.
Tanks
Om de Krijgsmacht weer op sterkte te krijgen is veel tijd en geld nodig. Er gaan stemmen op om van het extra geld weer tanks te kopen. We zijn immers het enige NAVO-land dat geen tanks meer heeft. Maar op het moment dat we nu besluiten om 100 tanks te kopen, moeten die eerst gemaakt worden. Levering begint dan op zijn vroegst volgend jaar. Daarnaast hebben die tanks bemanningen nodig. Dat betekent dat er 400 man getraind moeten worden om zowel zelfstandig als in groter verband te kunnen optreden, instructeurs daarvoor moeten ook weer opnieuw worden opgeleid. Die tanks hebben weer logistieke ondersteuning en onderhoud nodig. Dus om 100 tanks te laten functioneren moeten er minstens 1200 militairen individueel aangenomen, getraind en uitgerust worden. Op het moment dat die individuele training klaar is, moet er getraind worden in groepsverband, pelotonsverband, compagniesverband (of eskadrons-verband), en op bataljons en brigadeniveau worden getraind. Dan ben je drie jaar verder voordat de zogenaamde operationele gereedstelling is bereikt. Drie jaar na levering van de eerste tank. En dan is dit alleen maar het rekensommetje voor alleen eventuele aanschaf van tanks.
Om op relatief korte termijn weer een capabele Krijgsmacht te krijgen, moet er nu fors worden geïnvesteerd. Meer dan die 100 miljoen die er nu bekomt. Het moet gelijk met miljarden gaan, zodat er snel slagkracht wordt opgebouwd om eventuele dreigingen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Investeringen die nu worden gedaan, leveren pas over vier jaar rendement op. Als we nu niet investeren, zijn we misschien wel te laat. Daarom maakt het Defensie-Platform zich samen met Coalition for Defense sterk voor een Krijgsmacht die op sterkte is, zodat onze Defensie aan de grondwettelijke, nationale en internationale afspraken kan houden.

4 reacties

  1. Lees aub op de website http://www.coalitionfordefense.com CFD’s rapport – slechts 10 A4tjes-
    ‘ Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig ‘ voor de eerste prioriteiten om de krijgsmacht weer inzetbaar en slagvaardig te maken. Dit rapport is vrij beschikbaar en te downloaden onder ‘ Down Load ‘ op de website. Lees ook onze brieven aan het parlement van 4 september die te lezen zijn op de homepage.
    Volg ons ook op twitter @coalitionfd en facebook, lees mijn blog op tonwelter.nl : ‘ Come
    Fly with me ‘ en SUPPORT ons !

  2. Ook in dit stuk staat de misvatting dat Defensie “er 100 miljoen bij krijgt”. Dat is absoluut niet waar! Er wordt 100 miljoen minder bezuinigd. Die “100 miljoen erbij” is de manier waarop politiek Den Haag het hele fabeltje aan het publiek verkoopt. 1 miljard bezuinigen minus 100 miljoen minder bezuinigen houdt nog steeds in dat er 900 miljoen bezuinigd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.