Defensie staat weer op de politieke kaart

Geplaatst door

leopardDefensie werd opvallend vaak genoemd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. En voor het eerst sinds 24 jaar niet als sluitpost van de begroting waar wel weer op bezuinigd zou kunnen worden. Ondanks dat het kabinet extra geld vrijmaakt voor Defensie, waren er partijen die pleitten voor nog meer geld.

CAD-leider Buma vindt dat de bezuinigingen op Defensie nu ten einde moeten zijn. SGP-leider Van der Staaij reageerde daarop door te stellen dat het ’Al sinds de vlootweg van 1923 niet meer is gebeurd dat het CDA meer geld voor Defensie wil’. Buma zei dat ondanks de 100 miljoen die defensie krijgt, het ministerie er per saldo nog steeds op achteruit gaat en dat dat tijdperk moet stoppen: Onze samenleving staat onder druk, omdat we niet meer weten waarvoor we staan. Het gaat niet alleen om een dreiging van buiten, maar het is ook een afbrokkelingsproces van onze westerse waarden. Vrijheid heeft geen context meer, alles mag. Dus alles gebeurt.’
Arie Slob van de ChristenUnie benoemde de krater van 1 miljard die de afgelopen jaren in de Defensiebegroting is geslagen. Hij benadrukte dat zijn partij en de SGP daar altijd tegen zijn geweest. De 100 miljoen noemt hij ‘Een goed begin, maar we zijn er nog lang niet’.
Alexander Pechtold (D66) noemde het belang van Defensie indirect: Hij stelde dat Nederland ‘wel naar de vliegtuigshow mag kijken, maar niet mag aanschuiven bij de coalitie tegen IS’. Daarmee doelend op de eerste besprekingen voor een coalitie tegen de IS, die militaire actie moet gaan uitvoeren.
Ook VVD-leider Zijlstra spreekt van een eerste stapje als het over de 100 miljoen extra gaat. Wat hem betreft staat er volgend jaar nog meer geld voor Defensie op de begroting. GroenLinks-leider Van Ojik, wil dat er ook extra geld voor diplomatie komt: “Geweld lost problemen niet op, daarvoor is diplomatie nodig. We willen dat de trendbreuk bij Defensie vergezeld gaat van een trendbreuk in de diplomatie, ook daar is fors op bezuinigd.”
Kamerlid Bontes (PNL) wil dat er fors meer geld komt voor de Krijsgmacht. ‘Nederland moet zo snel mogelijk gaan voldoen aan onze NAVO-verplichtingen’. Dat zou betekenen dat er ongeveer 5 miljard extra bijkomt, wat Bontes betreft.
Als alle politici water bij de wijn doen, lijkt er dus draagvlak te zijn voor het nog verder ophogen van de Defensiebegroting, waardoor ons land weer een stapje dichter in de buurt van de NAVO-norm kan voldoen. Ook kan de Krijgsmacht dan verder op peil worden gebracht.
Daarvoor is wel een visie nodig. Wat als er net zo visieloos geïnvesteerd wordt als dat er bezuinigd is, dan slaat Nederland alsnog een flater. Het is aan de Krijsgmachttop om met een duidelijke heldere visie voor de toekomst te komen, waarin het belang van Defensie wordt onderstreept. Door de onveilige situatie in de wereld wordt de noodzaak van een sterke op haar taak berekende Krijgsmacht nog meer duidelijk. Het is alleen zaak om ook als het rustiger wordt in de wereld datzelfde belang te blijven onderstrepen.

2 reacties

  1. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om miljarden meer voor defensie te reserveren. Het onze nationale verzekering om onze inboedel te beschermen. De miljarden die gereserveerd zijn om de onbetrouwbare Grieken uit de problemen te helpen kunnen beter en zinvoller besteed worden aan een zinvolle upgrade van onze defensie. Met dat geld kan voldoende munitie worden aangeschaft, kunnen we de broodnodige tanks aanschaffen in respectabele aantallen, en geven we vooral aan onze mannen en vrouwen bij defensie een signaal af dat wij het werk wat zij doen waardevol en nuttig vinden. Verder zou het prettig zijn dat al die onwaarachtige politici in Den Haag die de oorzaak zijn van de leegloop en de slopp van het militaire apparaat een andere baan gaan zoeken waarbij ze de maatschappij minder schade berokkenen! Hadden zij op school het vak geschiedenis beter bestudeerd dan hadden zij moeten weten dat landen zonder fatsoenlijke defensie een makkelijke prooi zijn voor dictatoriale regimes. Helaas zijn die er nog steeds in europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.