Troonrede: meer defensiegeld trendbreuk

Geplaatst door

geld‘Dit is een trendbreuk met het verleden’. Zo sprak Koning Willem-Alexander tijdens de troonrede over de verhoging van het budget voor het ministerie van Defensie. Letterlijk zei onze koning: “Met het oog op de toenemende spanningen in de wereld en de verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien, verhoogt de regering de defensie-uitgaven. Het budget groeit structureel met 100 miljoen extra per jaar.”

En dat geld is hard nodig. In de troonrede werd onder meer de bescherming van de rechtsstaat genoemd. Volgens onze regering is dat niet alleen een ‘binnenlandse aangelegenheid’, maar kan die bescherming alleen plaatsvinden door een actief buitenlands beleid. Waarbij Nederland samenwerkt met internationale partners als de EU, de NAVO en de Verenigde Naties.
De koning stipte ook nog aan dat bescherming van de internationale rechtsorde in onze grondwet staat. Hij vervolgde: “Aan die opdracht wordt vorm en inhoud gegeven door mensen en middelen beschikbaar te stellen voor missies zoals die in Mali en de antipiraterijmissie voor de Afrikaanse kust. Alle uitgezonden Nederlandse militairen verdienen groot respect.”

Eén reactie

 1. Met alle respect voor onze Koning, maar die structurele verhoging is een druppel op de gloeiende plaat. Bovendien is Het is geen verhoging, maar een verlaging van de structurele bezuiniging met 1,5 miljard door het
  Kabinet Rutte I en II opgelegd.
  Het vereist een heldere , geloofwaardige en overtuigende boodschap om onze bevolking en niet in de
  laatste plaats onze politici , duidelijk te maken dat het vredige leven in ons paradijs achter de dijken
  voorbij is.
  Dat wij ferm moeten staan met een geloofwaardige en inzetbare krijgsmacht waarvoor een deel van
  onze welvaart voor moeten worden afgestaan, willen wij de veiligheid en onze economische welvaart
  voor nu en voor onze toekomstige generaties kunnen handhaven.
  Een significante verhoging van het Defensiebudget in stappen naar 2% BNP in 2020 is dringend vereist. Daarvoor is Daarvoor is leiderschap nodig, een goed, helder narrative, dat onze bevolking zal omarmen, immers
  het is in hun eigen belang en dat voor hun kinderen en kleinkinderen, willen wij blijven leven,
  wonen en werken in een veilig en stabiel Europa. De aalmoes van € 100 miljoen is net zoveel als het
  bedrag dat de regering aan het Erasmus ziekenhuis beschikbaar stelde voor de verbouwing, om deze
  verhoging maar in perspectief te zetten.
  Er moet gewerkt worden aan het bewustzijn onder de bevolking dat een krijgsmacht een
  conditio sine qua non is, als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog.
  Daar werkt Coalition For Defense voor
  Ton Welter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.