Krijgsmacht lachertje door roze bril politici

Geplaatst door

defensie-bezuinigingenIn 1991 was het eindelijk zover. De koude oorlog was voorbij. Ruim 45 jaar spanning en nucleaire dreiging kwam ten einde. Het zou vrede zijn. Er zou welvaart voor iedereen zijn, en de wereld zou een betere wereld worden. Met de afbraak van het ijzeren gordijn begon de afbraak van ons defensieapparaat. Want dat leger was natuurlijk veel minder hard nodig nu de directe dreiging uit het Oosten voorbij was. Het afbreken van onze Krijgsmacht ging erg vlot. En tot op de dag van vandaag wordt er bezuinigd op Defensie. Er lijken wat hosannaklanken te zijn, want er komt 300 miljoen bij in drie jaar. Feitelijk is dat onjuist. Defensie is nog bezig met een bezuinigingsoperatie van een miljard euro. Dat is 1000 miljoen. En dat wordt nu 700 miljard euro minder de komende jaren.

Maar dat zijn vrij abstracte bedragen. Een Krijgsmacht bestaat uit soldaten, fregatten, tanks, vliegtuigen en kanonnen. Hoe staat dat er eigenlijk voor sinds 1991, toen de USSR ophield te bestaan? Dit zijn de shocking cijfers:

  • Militair personeel: 250.000 toen, 40.000 nu
  • Tanks: 900 toen, 0 nu
  • Fregatten: 15 toen, 6 nu
  • F16’s: 211 toen, 68 nu
  • Artillerie: 481 toen, 18 nu

En dan heb ik het nog niet over het verdwijnen van alle Orion-patrouille vliegtuigen, het bijna halveren van de helikoptervloot, het wegbezuinigingen van 75 procent van de gevechtsvoertuigen, het krimpen van 2/3e van de mijnenvegervloot, het sluiten van veel kazernes, het verdwijnen van militaire vliegvelden, en heb ik het niet over het feit dat we inmiddels een infanteriebataljon  hebben dat eigenlijk niet meer gepantserd is.
Gelukkig is de wereld een stuk veiliger geworden, sinds de val van de muur. Gelukkig hebben alle idealen van goedbedoelende politici eraan bijgedragen dat er nergens in de wereld gezeik, geode, of geweld is. Gelukkig waren onze politici zo visionair om de toekomst goed te voorspellen.
En omdat ze dat allemaal door hun roze bril vol idealisme keken, vergaten ze het realisme. En zegden ze onze – dure – maar zeer goede verzekering op. De verzekering die er voor moet zorgen dat wij hier in vrede en veiligheid onze zwarte-pieten-discussie kunnen voeren. De verzekering die ervoor moet zorgen dat wij onze belangen in internationaal verband kunnen veilig stellen. De verzekering die ervoor moet zorgen dat  wij, wat er ook gebeurt, veilig kunnen slapen.
Ik wil graag wel goed verzekerd zijn. Het wordt tijd om onze Krijgsmacht weer echt op te bouwen. Terug naar minimaal 2% van het BNP, zoals afgesproken binnen de NAVO. En zoals is toegezegd door premier Rutte die er ook bij was, bij de laatste NAVO-top. Dat betekent dat niet 300 miljoen minder bezuinigd moet worden, maar dat er echt een paar miljard bij moet. Dezelfde daadkracht die bij het bezuinigen getoond werd, met nu getoond worden bij het herstellen van onze militaire capaciteit!
Politiek: go for it!
 
 

6 reacties

  1. Kan me helemaal vinden in bovenstaande, na 34 bij Defensie heb ik inmiddels welbeen en ander meegemaakt aan bezuinigingen en te veel goede collega’s zien vertrekken.

  2. Met de strekking ben ik het eens. Ik raad echter aan teksten goed te controleren voor publicatie. 700 miljard versus 700 miljoen en ten minste 4 (tik)fouten komt de autoriteit van de auteur en daarmee de waarde van de tekst niet ten goede.

  3. in het betoog staan veel fouten, en dan niet alleen in spelling maar ook in realiteit van de problematiek, ” bezuinigen op Defentie”. Er word geen woord gerept over de deelname aan de NAVO, die er bijv. voor gezorgd heeft dat wij geen tanks meer nodig hebben. Ook wordt de begroting van een miljard min bezuiniging van 300.000.000 ineens 700.000.000.000 wat op een dikke haar na ons totale pensioen saldo is. Graag een realistisch beeld van de werkelijkheid a.u.b.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.