Investeren in Defensie: niet lullen maar poetsen

Geplaatst door

leopardWe mogen niet meedoen met de grote jongens. Nederland heeft geen zware wapens die het kan inzetten in de strijd tegen de terroristen van IS. Volgens Defensiespecialist Rob de Wijk zijn landen als Amerika het ook zat dat Nederland vooral goed is in het leveren van politieke bijdragen, maar andere landen de kastanjes uit het vuur laat halen. Dat is niet raar dat ze dat vinden. Meestal is er in de Tweede Kamer alleen een meerderheid voor missies te vinden als er hoogwaardige – en vaak ook belangrijke – extra doelen aan een missie worden gekoppeld. Dat idealisme in de Kamer is te prijzen, alleen staat dat idealisme vaak haaks op het realisme.

In Srebrenica moesten onze blauwhelmen de zware wapens thuislaten. Want dat zou wel eens bedreigend over kunnen komen. Nu gelden in een oorlogssituatie alleen andere wetten dan in een normale samenleving. Zware wapens zijn een pre, juist omdat ze bedriegend zijn. Als je geen zware wapens hebt in een oorlogssituatie, ben je een gemakkelijk doelwit, en potentiele vijanden zullen dientengevolge zo handelen. Gemakkelijke winst, met relatief weinig verliezen.
In Afghanistan , vooral in Uruzgan, kwamen we beter beslagen ten ijs. Met meer wapens, met genoeg ondersteuning van eigen F16’s en Apaches, en houwitzers, en goede afspraken met coalitiegenoten. Alleen onze tanks konden, of mochten, we daar niet inzetten, ook niet ter afschrikking. De politiek concludeerde vervolgens dat de tanks niet nodig waren, en bezuinigde onze laatste 100 Leopards weg. Als er extra steun in de vorm van gevechtsvliegtuigen, of apaches bij was gekomen, dan was het nog te billijken geweest, maar nu is onze Krijgsmacht erg onthand qua slachtkracht.
We hebben ook niet veel fregatten over die wat kunnen betekenen voor overwicht op zee. De slagkracht op het land is afgelopen, en onze luchtmacht is ook gedecimeerd. De marketingmensen doen hun best, en er wordt vanuit de politiek gesteld dat Nederland zich heeft gespecialiseerd in het intel-operaties en dat we daar van extra waarde zijn voor onze bondgenoten. Ja, we hebben de ISTAR-eenheden, en de commandocapaciteit is uitgebreid, net als de inzet van drones. Maar eigenlijk is het geen specialisatie, maar het gevolg van bezuinigingen zonder visie. Als je de slagkracht wegsnijdt, hou je alleen maar intel en (logistieke) ondersteuning over.
Every man a Rifle-man, was het credo van een van de vorige bevelhebbers. Iedere militair moest de infanterievaardigheden op peil houden. Een mooi en nuttig streven, maar ook een streven dat lijkt ingegeven door de immer voortdurende bezuinigingen. We hebben gewoon te weinig gevechtstroepen om de slagkracht te leveren.
Ondertussen in de Tweede Kamer is paniek. Het is belachelijk dat we niet gevraagd zijn om mee toe doen aan de coalitie tegen de IS. En de partijen die het hardst hebben geroepen om bezuinigen, willen nu toch meedoen. Want als we niet meedoen, dan daalt onze invloed op het wereldtoneel. De Krijsgmacht is een middel om de belangen van Nederland veilig te stellen. Een middel dat in een steeds onveiliger wordende wereld toch heel hard nodig blijkt te zijn.
De partijen die riepen om bezuinigingen, roepen nu om meedoen. De 300 miljoen die Defensie er de komende drie jaar bij krijgt is een pleister op de wonde. Als de politiek wil dat we weer meedoen, dan is het nodig dat ze oproepen tot meer investeren. Fors meer dan de 300 miljoen die nu is toegezegd. Geen woorden, maar daden. Niet lullen maar poetsen.
 
 
 

Eén reactie

 1. EENS !
  Lees aub onze website, Coalition For Defense.com een vrijwillig, onbaatzuchtig burger-
  initiatief, geleid en bemand door vrijwilligers. Inmiddels een onafhankelijke stichting, niet gebonden aan enige politieke partij, noch geloofsrichting. Lees onze doelstellingen, artikelen op de homepage en nog veel meer: o.m. onze brieven aan het parlement, Voorzitters Vaste Kamer Commissie Defensie E.K. & T.K., NATO, EU en ons rapport:
  ‘ Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig ‘ eveneens toegestuurd aan VNO, Min DEF, Krijgsmacht, A.I.V. , Atlantische Commissie, NIDV, Ned Dagbladen, TV rubrieken, TV zenders, NOS, gelinkt naar vele websites, Facebook, vermeld op twitter, zie ook ons twitteraccount : @ coalitionfd
  Together we are strong steun en doneer ons – hoe klein ook- and SPREAD THE MESSAGE !
  Ons volk moet in beweging komen.
  Come Fly with me
  Ton Welter
  tonwelter@coalitionfordefense.com
  Oprichter en directeur Coalition For Defense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.