NAVO of Rusland: wie heeft de langste?

Geplaatst door

navo_boekje_pienterDe tijden van de koude oorlog lijken terug. Hoewel deze koude oorlog al een stuk warmer lijkt dan de vorige, echte koude oorlog. En niet alleen in Europa staan het oude Oost en West haaks op elkaar, in de rest van de wereld is ook sprake van ideologie├źn die nogal hard botsen. En waarvan veel onschuldigen slachtoffer zijn. Een aantal NAVO-landen heeft besloten om wapens aan de Oekra├»ne te leveren. Onder meer de VS, Frankrijk en Noorwegen sturen modern wapentuig naar het land dat vecht tegen Russische separatisten en waarschijnlijk ook tegen echte Russische militairen. Het lijkt er niet op dat deze actie de-escalerend gaat werken.

Aan de andere kant zou dat ook weer goed kunnen. Van economische sancties is Poetin niet echt onder de indruk. Hij laat zichzelf graag zien met ontbloot bovenlijf terwijl hij stoere activiteiten onderneemt, dus wellicht is openlijk vertoon van militaire macht wel het enige dat hem tot rede kan brengen.
De EU en de NAVO hebben met sancties de spierballen getoond, maar dat had niet het gewenste effect op de ontluikende expansiedrift van de nieuwe tsaar Poetin. Dan is het tijd voor andere middelen. Het is nu een wedstrijdje geworden: wie heeft de langste? Terugtrekken is geen optie meer. Net als vroeger op het schoolplein. Er komt een moment dat je niet meer terug kunt, en moet doorgaan met dreigen, en moet doorgaan met spierballentaal. In de hoop dat de ander afdruipt, met het risico om zelf af te moeten druipen.
The point of no return zijn we voorbij. Nu moet er doorgegaan worden, tot Poetin inbindt. Of tot de NAVO moet inbinden, want zoveel stelt de NAVO niet meer voor als macht. De meeste landen hebben fors bezuinigd op hun defensiebegroting, en de spierballen zijn ernstig geslonken. Wat weinigen gedacht hadden, gebeurt toch. De NAVO hervindt het bestaanrecht, omdat Rusland steeds moeilijker doet. Nu nog de defensiebegrotingen van de leden weer op niveau krijgen.
Foto: Boekje Pienter
 
 
 

2 reacties

  1. De NAVO had zich aan de afspraken moeten houden en niet naar het Oosten moeten uitbreiden. Het artikel gaat deze schending voorbij en hitst tot nucleaire confrontatie op alsof dit een schoolplein vuistgevecht zou zijn. Auter is gevaarlijke gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.