Vragen over parlementaire verantwoordelijkheid snelle NAVO-macht

Geplaatst door

Vierde_mouwembleem_luchtmobiele_brigadeDe VVD, D66 en de ChristenUnie willen meer informatie over de parlementaire verantwoordelijk bij eventuele inzet van de nieuwe snelle interventiemacht van de NAVO. Dat bleek bij een debat in de Tweede Kamer over de NAVO-top die morgen en vrijdag in Wales wordt gehouden. Nederland wil militair bijdragen aan die interventiemacht. Ook hebben verschillende fracties in de Tweede Kamer over financiering van de NAVO-strijdmacht, die de naam Very High Readiness Joint Task Force heeft gekregen.

Minster Hennis van Defensie zegt dat de Kamer altijd op de hoogte gehouden wordt, omdat de inzet van de interventiemacht niet structureel is. Er gaat gewerkt worden met een roulatiesysteem. Ook zou het nog een ‘product in ontwikkeling zijn’. Volgend jaar start een proef met de zogenaamde flitsmacht. Hennis wil dan een compagnie van de Luchtmobiele Brigade ter beschikking stellen.
De nieuwe eenheid is onderdeel van de al bestaande snelle reactiemacht van de NAVO. Maar die heeft een reactietijd van 5 tot 30 dagen. Gezien de vele brandhaarden in de wereld wil de NAVO die tijd bekorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.