Kamerlid Van Klaveren wil dienstplicht weer invoeren

Geplaatst door

Tweede-Kamerlid Joran van Klaveren doet van zich spreken. Hij vindt dat de dienstplicht moet worden ingevoerd. Ook vindt zijn partij (VoorNederland) dat er structureel 5 miljard extra naar Defensie moet gaan.
Van Klaveren denkt dat het herinvoeren van de dienstplicht de band tussen het leger en de samenleving versterkt, helpt het de Krijgsmacht bij het wegwerken van personeelstekorten, en zou de jeugdcriminaliteit erdoor bestreden worden.
Sinds de dienstplicht in 1996 werd afgeschaft pleitten meerdere prominenten voor herinvoering daarvoor. De meest bekende daarvan was oud bevelhebber der Strijdkrachten Dick Berlijn. Toch lijkt de kans dat Van Klaveren zijn plannen door de Tweede kamer krijgt klein. In het verleden waren er nooit veel voorstanders voor herinvoering van de dienstplicht te vinden.
Ook kost het herinvoeren van de dienstplicht honderden miljoenen euro’s. Van Klaveren wil de dienstplicht, die moet gelden voor mannen en vrouwen, gefaseerd invoeren over een periode van 8 jaar. Hij wil niet dat dienstplichtigen worden uitgezonden naar oorlogsgebieden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.