Regenkleding

Geplaatst door

Ik ben best optimistisch, en vind het geweldig dat het nu al bijna 70 jaar vrede is in West-Europa. Al drie generaties groeien op in vrede en veiligheid en kennen geen oorlogsellende. En dat is fijn. Tegelijkertijd bekruipt mij het gevoel dat ik ook vaak heb in de zomer. Het is al een paar weken droog en warm weer, en met elke dag dat het droog en warm is, komt de dag dat het weer gaat regenen dichterbij. Op een goed moment ga je  dan checken of je nog regenkleding hebt, of de ruitenwissers van de auto het nog doen, of het huis nog waterdicht is. Je bereidt je voor op de dag dat het gaat regenen. Je verkoopt je regenspullen niet, je slaat de ramen van je huis niet stuk omdat het nu warm is en je de ramen niet nodig hebt. Je haalt de waterdichte afdekking van je schuur niet weg, en je sloopt het dak niet van je auto. Want het gaat vast weer een keer regenen.

Dat is precies wat Nederland doet

Het lijkt er echter op dat politiek Nederland precies dat wel doet. Het dak wordt weggehaald, de  regenkleding weggegooid, de ramen worden stukgeslagen, en de waterdichte afdekking wordt verkocht. En andere regenspullen worden in de opslag gezet.

Ik heb het over de immer voortdurende uitverkoop van defensie. De eeuwige bezuinigingen op een van onze belangrijkste verzekeringen. De verkoop van onze Leopards, die vervangen zijn door een soort pantserinfanterietanks, de CV90, die heel andere inzetmogelijkheden hebben. De uitverkoop van de luchtmacht, waar we straks als we geluk hebben nog 40 vliegtuigen hebben, waarvan er 10 onderhoud nodig hebben, en 10 voor trainingsdoeleinden gebruikt worden. Een vliegdekschep van Groot Brittannië heeft meer capaciteit dan onze hele luchtmacht bij elkaar. De fregatten verdwijnen en worden vervangen door patrouilleschepen die niet geschikt zijn voor inzet in het hoogste geweldsspectrum.  Er komen minder en minder militairen die ons en onze belangen wereldwijd kunnen beschermen. Missies zoals in Afghanistan kunnen we niet meer aan, omdat de militaire capaciteit daarvoor te klein is.

Bij ons schijnt de zon gelukkig. Maar aan de randen van Europa regent het al, in andere Europese gebieden en landen betrekt de lucht. Ik hoop niet dat die buien doortrekken naar ons land. Want wij hebben geen goede regenkleding meer.

Door: Eduard van Brakel

Waardeer dit artikel!

Het Defensie Platform is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want in elk artikel zit (vrije) tijd, moeite en kunde. Allemaal voor een sterke Krijgsmacht! Dank voor je bijdrage!

Bedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.