Extra geld voor Defensie? Nee, minder bezuiniging!

Geplaatst door

geldDefensie krijgt er geld bij. Hoera! 50 miljoen maar liefst, tenminste zo lijkt het. Maar feitelijk krijgt Defensie er helemaal geen geld bij. Er wordt minder bezuinigd. In plaats van bijna 200 miljoen minder, is het nu bijna 150 miljoen minder. En dat terwijl zelfs een blind paard ziet dat de wereld er niet echt veiliger op aan het worden is. De spanningen tussen allerlei landen lopen door de economische crisis, geloofsfanatici, en oeroude territoriale conflicten steeds hoger op. De crisis in de Oekraïne is voor ons het meest dichtbij, maar ook de crisis in het Midden-Oosten is op het randje van Europa en zorgt al voor een schier oneindige stroom aan vluchtelingen die – terecht – een veilig heenkomen zoeken en in het meer welvarende Europa een nieuw bestaan willen opbouwen.

De tolerantie waar Nederland eeuwen lang om werd geroemd lijkt binnen ons land ook steeds minder te worden. Een discussie over zwarte Piet zorgt voor doodsbedreigingen. Jihadi’s die in Den Haag ronselen zorgen voor onrust, zeker als – het net zo intolerante als de jihadis’ zijnde – extreem rechts ook een duit in het zakje wil doen met protestmarsen. De veiligheidsdiensten hebben er hun handen vol aan.
De machtspolitiek van de ‘oude vijand’ Rusland wordt steeds sterker. In de kranten verschenen berichten dat Russen opvallend vaak in de buurt van onze wateren en in ons luchtruim vertoeven. Gelukkig hebben wij altijd 2 hele F16’s klaar staan als Quick Reaction Force om de indringers te onderscheppen en te begeleiden. Collega’s van andere landen nemen het dan over op de grenzen van ons luchtruim.
Ik moet er niet aan denken dat er straks echt Russen komen, of dat de Russen hun grote Rijk weer gaan opbouwen. Met de grenzen uit de communistische tijd. Want dan vallen ze nieuwbakken NAVO-landen als Polen binnen. En dan moeten we ook aan de bak, tegen de Russen.
Gelukkig is onze overheid al die jaren net zo streng geweest met het handhaven van de 2 procentnorm die de NAVO stelt voor het Defensiebudget, als dat ze zijn met de 3 procentnorm van Europa….Ooh nee…dat was niet zo. Want als dat wel zo zou zijn, zou Defensie namelijk bijna 2 keer zoveel geld krijgen.
Onze regering, onze volksvertegenwoordigers zijn jarenlang passief geweest, en hebben te veel bezuinigd op onze duurste en beste verzekering. In internationaal verband werd met 2 maten gemeten. De kentering lijkt in zicht, maar het zal nog jaren duren voordat onze Krijgsmacht weer op peil is. Jaren die we misschien niet eens hebben.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.