Defensie bezuinigt, maar de Russen zijn terug

Geplaatst door

Cabaretier Harrie Jekkers omschreef zijn dienstplichttijd als ‘oorlog voeren tegen de Russen op de Veluwe, alleen de Russen waren er niet bij’. En toen ik in 1998 als aspirant-officier op de Koninklijke Militaire Academie rondliep verzuchtte een wat oudere adjudant dat ‘het vroeger nog overzichtelijk was, toen had je alleen de Russen’. Nou, die tijden lijken weer terug te komen, behalve dan dat er nog wel wat meer ontwikkelingen zijn om ons zorgen over te maken. De Islamitische Staat, de olievoorraden die opraken, de onrust aan de randen van Europa, en in Europa, de Korea’s die nog steeds geen vriendjes zijn, China dat zich alvast inkoopt in Afrika, waar over 20 jaar ongeveer een derde van alle mensen in de wereld wonen, en dat rijk is aan natuurlijke bronnen. Kortom, de Russen zijn terug en verder is het ook chaos.

Gelukkig….

Gelukkig gaat Nederland meedoen met een interventiemacht die de Russen moet stoppen als ze nog meer hommeles gaan maken in de Oekraïne. Nucleair Rusland, zoals de Russische president Poetin dreigend zei.

Gelukkig heeft de Nederlandse politiek, net als de andere Europese NAVO-landen, sinds de val van het ijzeren gordijn in de jaren ‘90 er alles aan gedaan om de Krijgsmacht op peil, up-to-date, en goed bewapend te houden. Gelukkig hebben we alle 900 tanks nog, die we toen hadden, gelukkig liggen alle fregatten die we toen hadden keurig uitgelijnd afgemeerd in hun thuishaven Den Helder. Gelukkig heeft de Luchtmacht die honderden F16’s nog paraat staan op onze vliegvelden. Gelukkig staat onze honderden vuurmonden van de artillerie met glimmende lopen, gevuld met verdragende loepzuivere munitie paraat om de horden Russen tegen te houden. En anders hebben we natuurlijk het Legerkorps met de vele brigades gepantserde infanterie nog. Want natuurlijk hebben wij ons minimaal aan de 2% begrotingsafspraak van de NAVO gehouden.

Gedecimeerde Krijgsmacht

Was het maar zo’n feest. Onze Krijgsmacht is gedecimeerd, terwijl de wereld steeds onveiliger werd, en wij ons veilig waanden, en politici hun grote dromen over wereldvrede als missen op een missverkiezing hardop droomden. De eerste les hard Srebrenica moeten zijn, toen politici onze jongens zonder wapens op missie stuurden. Want tsja, die wapens, die konden nog wel eens bedreigend overkomen. We weten inmiddels hoe dat afliep.

Bezuinigingen gingen door

Desondanks gingen de bezuinigingen door. En de wereld werd onrustiger, onveiliger en kreeg te maken met een economische crisis. Geld is belangrijk voor veel landen en veel mensen. Geld is zo belangrijk dat landen elkaar ervoor in de haren vliegen. Europa was geweldig, tot het minder ging, en onze nationale afkeer van de Duitsers plaats heeft gemaakt voor woede richting Griekenland, dat overigens wel bleef investeren in de Krijgsmacht.
Het rommelt, en het is bijna serieus hommeles in de wereld. Sterker nog het bijna serieus hommeles vlakbij ons land. Gelukkig heeft de politiek besloten om 50 miljoen minder te bezuinigen op Defensie. De bezuiniging volgend jaar is nog maar ongeveer 150 miljoen. Maar nog steeds minder geld. Ik ben benieuwd, hoe stoer we straks nog doen als de Russen echt moeilijk gaan doen.

Door: Eduard van Brakel

foto: Ministerie van Defensie/Beeldbank Nederlands Instituut voor Militaire Historie

2 reacties

  1. ja..wat dan..?
    volgens mij is het de beste weg de grens vl te zetten met kiste jenever en wodka..
    Het leger daar zuipt als 12 cylinders en na 2 dagen kun je ze allemaal in coma oprapen
    Dus die belachelijke 50 miljoen kun je beter daar aan uitgeven dan aan Amerikaans schroot
    wat de lucht uit davert of vroegtijdig ontploft, resp niks doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.