Intenties Akse goed, de acties mogelijk minder

Duizenden steunbetuigingen op Facebook voor de naar Syrië afgereisde ex-militair Jitse Akse. Hij bestreed daar op eigen houtje IS en heeft naar eigen zeggen minstens twee strijders van de terroristische organisatie gedood. Zijn intenties zijn wellicht nobel, want ook premier Rutte heeft verklaard dat Nederland in oorlog is met IS. Echter is er een groot verschil tussen de acties van Nederlandse F16’s en de militaire trainers in Irak en het op eigen houtje de strijd aangaan in Syrië.

Militairen komen in actie in Irak, (nog) niet in Syrië en de militairen worden gestuurd door de regering, de staat, die als enige in ons land het recht heeft om geweld te gebruiken. Immers, militairen gebruiken gecontroleerd geweld uitsluitend in opdracht van de staat en gecontroleerd door het OM. Militairen vallen onder het straf- en tuchtrecht en hebben zich te houden aan de conventies van Genève. Er zijn dus  allemaal veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat militairen gecontroleerd en professioneel geweld gebruiken. Dat onderscheidt hen van een stel zelfbenoemde vrijheidsstrijders.
Vrijheidsstrijders hebben in het verleden vaker gemoord, verkracht en geplunderd, en de organisatie waar betrokken ex-militair zich bij aan heeft gesloten, wordt ook in rapporten van onder meer Human Rights Watch genoemd als mogelijke pleger van oorlogsmisdaden. Dat zegt natuurlijk absoluut niet dat de betrokken ex-militair dat heeft gedaan, maar dat is ook gelijk het probleem. Niemand weet wat deze man daar heeft gedaan. Geweld uitoefenen is voorbehouden aan de overheid en niet aan individuen. Als een individu geweld gebruikt dan is dat strafbaar, maakt niet uit tegen wie. Als je het toestaat, waar ligt dan de grens?

Nederlandse militairen met de CDS in Irak
Nederlandse militairen met de CDS in Irak

Hoe goed de bedoelingen ook zijn, binnen onze rechtsstaat is het niet de bedoeling dat individuen op eigen houtje in het buitenland oorlog gaan voeren. De manier waarop oorlog wordt gevoerd, is aan regels gebonden. Regels die ervoor moeten zorgen dat er geen onschuldige slachtoffers vallen, dat cultureel erfgoed gespaard wordt, dat er humaan wordt omgegaan met krijgsgevangen, dat het geweld dat gebruikt wordt proportioneel is. Dat is ook wat ons onderscheidt van hen. Wij hebben als land juridische regels over hoe en wanneer we geweld gebruiken en wie dat mag. Als we dat overboord gooien, zijn we geen haar beter dan de mensen tegen wie we strijden.
De boosheid van velen lijkt zich ook te richten op het OM, dat teruggekeerde jihadgangers niet bestraft. Maar Akse is ook niet bestraft. Er loopt een onderzoek naar hem, waarbij uit voorzorg zijn paspoort is ingenomen zodat hij niet afreist naar Syrië. Dat was hij de komende tijd volgens diverse media van plan. Zo onderzoekt het OM, indien mogelijk, ook de teruggekeerde Jihadgangers.
Het OM speelt sowieso binnen de oorlogsvoering door een rechtsstaat als Nederland een belangrijke rol. Want het OM – in de vorm van de Marechaussee – kijkt mee bij elke wapeninzet van bijvoorbeeld de Nederlandse F-16s om ervoor te zorgen dat we geweld gebruiken conform internationaal recht en de geweldsinstructie is. Dat is het verschil tussen een professioneel leger en een individu. Het OM kijkt nu of de naar Syrië gereisde oud-militair mogelijk strafbare feiten heeft begaan, en vervult daarmee een rol die Akse bekend voor moeten komen. Immers, militairen worden uitgebreid opgeleid en getraind in de juridische aspecten van de strijd. Akse had daar dus van op de hoogte moeten en kunnen zijn. Het OM doet nu wat het zou doen als er een verdenking is van ongeoorloofd gebruik van geweld door militairen: een onderzoek doen. Niets meer en niets minder. En dat staat los van de goede intenties, vastberaden houding en moed van Jitse Akse.
 
Door: Eduard van Brakel

9 gedachten over “Intenties Akse goed, de acties mogelijk minder

 • 16 januari 2016 om 21:03
  Permalink

  Het ministerie van defensie, het OM heeft boet op het hoofd
  Zo ministerie van justitie en het OM, hoe fout personeel hebben jullie in dienst bij de Nederlandse politie?
  Wel de ene vervolgen en de andere in dienst van de Nederlandse politie houden? Vreemde krijgsdienst is STRAFBAAR als je de kans loopt tegen eigen strijdkrachten te worden ingezet. Welnu, dit strafbaar stuk stront loopt bij de Haagse politie rond.
  Aanhouden die hap en wel NU!
  http://m.trouw.nl/tr/m/nl/5009/Archief/article/detail/2793904/2001/05/05/Een-militair-pensioen-is-niet-voor-overlopers.dhtml

  Beantwoorden
  • 17 januari 2016 om 15:14
   Permalink

   Beste Edwin,
   Ook ik ben zelf oud-beroepsmilitair en oud Unifiller. Ik ben het met je eens dat er een verschil is in de wijze waarop je nadien je inzet bij een vreemde krijgsmacht. Het mag nooit tegen je eigen landgenoten zijn zolang deze niet aan de verkeerde kant staan. Het aansluiten bij de christelijke militie van Hadad t.o. (deels) Unifil en PLO gebied was niet altijd handig. Hadad stond in beginsel niet onwelwillend t.o. Unifil maar wel t.o de PLO. Dit heeft wel eens tot spanningen geleid. I.g.v. Akse ligt het anders. Deze heeft de kant van de koerden gekozen en tegen ISIS. Deze keuze mag hij m.i. terecht maken. Het geeft geen pas van het OM om op oneigenlijke gronden deze aan te houden. Ook al probeert Dhr. van Brakel de mening van de politiek in deze te verwoorden
   M.vr.gr J van der Laan

   Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 21:03
  Permalink

  “Immers, militairen worden uitgebreid opgeleid en getraind in de juridische aspecten van de strijd.”
  Als voormalig onderofficier van de KLu kan ik stellen dat eind jaren 80 de uitgebreide opleiding en training in de juridische aspecten van de strijd zeker niet uitgebreid was. Akse is een voormalig Dutchbatter en dus in dezelfde tijd (rond 1990) opgeleid als dat ik ben. Ook kan ik stellen dat het OM (de KMar dus) in ‘onze tijd’ (de jaren 90) niet over de schouder meekeek. De KMar was slechts mee (ALS ze al mee gingen) als liaison tussen Nederlandse eenheden en de lokale (militaire) politie.
  Dat gezegd hebbend: misschien is het een leuk idee voor het OM om eens te gaan kijken bij de mensen die militairen op weg sturen met onvoldoende mandaat en middelen, om het die militairen vervolgens juridisch lastig te maken als ze het gestelde doel niet halen, of nog erger: de waarheid verdoezelen (ik druk me HEEL voorzichtig uit hier!) om hun eigen aandeel te verhullen. Verantwoording zou niet alleen door de uitvoerders moeten worden afgelegd, maar ook door de opdrachtgevers. Wil je dat als opdrachtgever niet, dan moet je de uitvoerders niet weg sturen.

  Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 21:07
  Permalink

  Aan het lijstje overlopers van UNIFIL kunnen de volgende mensen worden toegevoegd #OM :
  Max Kroes (Hoofdagent in Den Haag),
  Nico Boontjes,
  Rene Mulder,
  Erwin van der Mast en
  Arjan Meliesie.
  Veel succes met de vervolging.#Ministerie van #Justitie. Alleen zijn strafrechtelijk vervolgbaar voor het treden in vreemde krijgsdienst ingezet tegen Nederlandse UNIFIL troepen.

  Beantwoorden
 • 16 januari 2016 om 23:31
  Permalink

  Als je dit leest mag alleen de staat geweld gebruiken….”zij” mogen alles doen wat ze willen doen, want hun wil is hun wet…oftewel spreken we hier van statisme regeltjes en wetjes waar wij ons allemaal aan te houden hebben behalve de staat!!
  https://www.youtube.com/watch?v=VHpkQZErm7g

  Beantwoorden
 • 17 januari 2016 om 08:36
  Permalink

  Juridisch klopt dit verhaal, de theorie staat als een huis. Het monopolie van de staat op geweld. Maar de geschiedenis heeft ons ook geleerd welke dwalingen een overheid kan maken. Daarom moet elke individu de wet toetsen op basis van gemeenschappelijke normen en waarden. Jitse heeft het onmenselijke barbaartse gedrag van IS en het uitblijven van een doeltreffende actie van onze overheid daarop getoetst aan zijn rechtvaardigheidsgevoel en is tot de conclusie gekomen dat niets doen geen optie is. Hadden meer Duitsers dat in WO2 maar eens gedaan……

  Beantwoorden
 • 17 januari 2016 om 16:08
  Permalink

  Wij hoeven geen haar beter te zijn dan diegene waar we tegen strijden.
  We moeten van ze winnen. Dat is waar het om gaat!
  Deze morele praatjes zijn allemaal flauwe kul als het om dood of leven gaat.
  Laat je niks wijsmaken door deze zeden predikers.
  Het enige wat telt is wie er wint.
  En dat moeten wij zijn, punt.

  Beantwoorden
 • 16 april 2016 om 21:41
  Permalink

  De Marechaussee valt onder defensie, niet onder het OM, de politie valt onder het OM.
  Dat het OM zich regelmatig met militaire zaken bemoeit is een feit, maar in deze gevallen gaat het OM gewoon zijn boekje te buiten.
  Politie agenten mogen militairen feitelijk geeneens arresteren, ze mogen ze enkel aanhouden, waarna de Marechaussee ze daadwerkelijk moet komen arresteren.
  Militairen vallen namelijk onder het militaire strafrecht en niet onder het civiele strafrecht.
  Maar het OM word dus bevolkt door ambtenaren van overwegend links allooi, ambtenaren die dus tegen de inzet van Nederlandse militairen in den vreemde zijn.
  Zodoende stelt het OM alles in het werk om deze inzet te frustreren, zelfs over de ruggen van Nederlandse militairen die voor vrede en veiligheid in den vreemde hun leven in de waagschaal stellen, ook al valt dat feitelijk buiten de bevoegdheid van dit OM.
  En de defensie top laat dit dus helaas gewoon over zijn kant gaan, verraden feitelijk gewoon hun eigen manschappen, doet me aan een zekere Von Paulus denken.
  Jitse is ex-militair, dus een gewone burger, en valt dus gewoon onder de bevoegdheid van het OM.
  Maar dat het OM Jitse Akse meent te moeten arresteren op verdenking van “meervoudige moord op IS strijders”, strijders waarvan algemeen bekend is dat het moordenaars en verkrachters zijn behorende tot de strijdkrachten van een zelf uitgeroepen staat waar het Koninkrijk der Nederlanden mee in oorlog is, dat is gewoon een schande.
  Zullen we het er nog maar niet over hebben dat het merendeel der terugkerende IS “strijders” door dit zelfde OM geen strobreed in de weg gelegd word.
  En een bijkomend kwaad is dus dat het OM, door de wijze waarop het met de ze zaak om meent te moeten gaan, het leven van Jitse Akse in gevaar brengt.
  Maar dat het OM geen boodschap heeft aan de veiligheid van Nederlandse militairen dat wisten we natuurlijk al.
  Als we even stellen dat IS Nazi Duitsland is, en Jitse een Engelandvaarder, dan hoef ik natuurlijk niet meer uit te leggen voor welke positie het OM gekozen heeft…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.