'Overdag vechten, 's avonds studeren'

'Overdag vechten, 's avonds studeren'

‘Overdag vechten, ‘s avonds studeren’ zegt Tim Berkien. Toen hij bij de Luchtmobiele Brigade zat, deed hij een hbo- opleiding Facilitair Management, waarna hij als teamleider schoonmaakbranche inrolde. Maar niet voordat hij naar Irak en Afghanistan werd uitgezonden. ‘Bij Defensie heb ik mezelf echt leren kennen’, zegt hij, ‘Want om leiding te kunnen geven aan anderen, moet je eerst leiding kunnen geven aan jezelf.’

Tim Berkien
Tim Berkien

Naam: Tim Berkien
‪Leeftijd: 34
‪Jaar in dienst: 2000
‪Tijdsperiode: 2000-2008
‪Onderdeel: Koninklijke Landmacht, Luchtmobiele Brigade
Wat voor werk doe je? En wat drijft jou daarin?
Ik ben teamleider schoonmaak in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Na mijn eerste uitzending (Irak) ben ik in de avonduren een deeltijd Hbo-opleiding Facility Management gestart. ‘Overdag vechten, ‘s avonds studeren’ zeg ik weleens. Vervolgens ben ik in 2007 uitgezonden naar Afghanistan en heb ik in 2008 defensie verlaten. Ik ben toen in de schoonmaakbranche gerold.
Binnen de schoonmaakbranche wordt vaak gesproken over het feit dat wanneer je ‘er eenmaal inzit, je er moeilijk weer uitkomt’. En dat is waar; ik heb een korte tussenstop gemaakt in een functie buiten de branche, maar kwam al vrij snel weer terug.
Het mooie van schoonmaak is dat je kan sturen op de beleving. Wat mij betreft is deze tak van sport de basis van Facility Management. Het is iets heel basics; als gebruiker van een gebouw merk je niet dat er wordt schoongemaakt, maar o wee als het een keer niet (goed) gebeurt, dan vinden we het opeens allemaal heel belangrijk.
Het leidinggeven spreekt mij heel erg aan vanwege het teamgevoel; mensen motiveren en samen iets bereiken. Van een groep individuen een groep smeden, een ‘eenheid’. Dat is natuurlijk ook de basis van het militaire vak en ik denk ook één van de krachten van een oud-militair.
Waarom heb je besloten om ooit onder de wapenen te gaan?
Ik kon goed leren maar was na mijn havo wel helemaal klaar met school. Ik wilde fysiek bezig zijn, grenzen verleggen en iets doen ‘wat iets te betekenen had’. Dat vond ik allemaal in het beroep van militair.
Waar kijk je het meest positief op terug?
Kameraadschap, collegialiteit, teamspirit. Er écht voor elkaar zijn wanneer dat nodig is, samen toewerken naar een gemeenschappelijk doel en dat doel dan ook weten te bereiken.
Tim_Berkien_3Wat heb je in je militaire tijd geleerd, dat je nu nog toepast?
Ik heb vooral mijzelf goed leren kennen. Om leiding te kunnen geven aan anderen, moet je eerst leiding kunnen geven aan jezelf. Dát heb ik geleerd bij defensie. Ik weet wie ik ben, waar ik voor sta en ben helder in datgene dat ik van anderen verwacht. Die duidelijkheid is ook iets wat ik heb meegekregen van mijn diensttijd en in mijn huidige baan als leidinggevende dagelijks toe kan passen. Ik merk ook dat de duidelijkheid en de stijl van leidinggeven (Leading by example) als erg prettig wordt ervaren.
Welke raakvlakken zijn er tussen je huidige werk en Defensie?
Zowel binnen de schoonmaakbranche als bij Defensie (manschappen) heb je te maken met personeel dat over het algemeen laagopgeleid is, maar wél een erg hoge motivatie heeft. Werken met gemotiveerd personeel is natuurlijk een cadeautje. Daarnaast is de hoge mate van afwisseling een duidelijk raakvlak.
Moet de dienstplicht weer ingevoerd worden? En waarom wel of niet?
Ik ben van mening dat het de maatschappij geen kwaad zou doen als er een vorm zou zijn van dienstplicht. Of dat precies zo zou moeten zijn als vroeger het geval was, is de vraag. Maar iets doen voor je land en het aangeleerd krijgen van bepaalde (karakter-)eigenschappen zijn zaken die met de dienstplicht zeker vorm zouden kunnen krijgen.
 
Wil jij ook door ons geinterviewd worden? Stuur een mailtje naar de redactie >>>

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.